Posted on: 28-10-2021 | Door: Kirsten | Categorie : Zo gemaakt
Gehakt, wat eet u eigenlijk?

Woensdag gehaktdag!

Vroeger, begon de traditionele slager zijn werkweek met het slachten (maandag). De dag erna, op dinsdag, werden de karkassen uitgebeend en verdeeld tot verschillende stukken vlees. Bij dat snijwerk bleef echter altijd een restje vlees over, en samen met de delen die minder in trek waren ging het restvlees de gehaktmolen in. Vervolgens werd op woensdag het gehakt verkocht.

Maar dat is nog niet alles. In 1949 schreef het Nederlands Slagersvak een prijsvraag uit. Wie de beste slogan bedacht, won maar liefst 25 gulden! Dit werd - u raad het al - Woensdag Gehaktdag!

Verschillende soorten gehakt

De oorsprong van gehakt ligt dus in het opmaken van vleesrestjes. Dit kan natuurlijk van alles zijn. Rundergehakt en half om half gehakt zijn wel de bekendste. Maar er is ook varkensgehakt en kip- of kalkoengehakt. Deze worden overigens in mindere mate gebruikt.

Voor alles wat gemalen vlees genoemd wordt, mag het vetpercentage nooit hoger zijn dan 25 procent. Dit is vastgelegd in de Warenwet. Naast het vetpercentage is ook de verhouding van de vleessoorten omschreven. Zo zal half om half gehakt bestaan uit 50 procent rundvlees en 50 procent varkensvlees. Hier mag een afwijking van 10 procent in zitten. Dus 40-60.
Het rundergehakt VanOnzeBoer wordt altijd gemaakt van vrouwelijke dieren. Dit zorgt voor meer smaak en iets meer vet. De Blonde D Aquitaine koeien geven namelijk vrij mager vlees. De vlees vet verhouding is daarom 85-15 rundvlees-rundvet Bij mager gehakt is de verhouding 90-10.

Het idee dat varensgehakt veel vetter zou zijn, is niet altijd waar. Immers varkensgehakt wordt ook gemaakt van de minder vette delen van het varken. Daardoor zou varkensgehakt zomaar minder vet kunnen zijn. Ook bij varkensgehakt mag het vetpercentage maximaal 25 procent zijn.

Dan ziet u in de supermarkt wel eens gemengd gehakt. De meeste winkelende klanten gaan er vanuit dat dit een combinatie van rund- en varkensgehakt betreft. Echter kan dit van alles zijn. De verhouding en de exacte ingredienten van dit gehakt staan niet zoals bij andere gehakt soorten wel het geval is, duidelijk omschreven in de Warenwet. Lees dus voor het kopen eerst de verpakking. Kon wel eens interessant zijn.

Luxe broertje van gehakt

Het tartaartje of de biefstuk tartaar doet een stukje luxer aan dan gehakt. Tartaar wordt gemaakt van fijngehakt rundvlees. lees dat afkomstig is van de vrouwelijke platte billen van de koe. Dit vlees is zeer smaakvol. Weliswaar is het vlees wat stugger dan biefstuk maar doordat het gehakt is ondervindt u daar geen hinder van en geniet u alleen van de volle smaak. 
Biefstuk Tartaar wordt gemaakt van biefstukpuntjes, fijngehakt zacht en smaakvol stukje vlees.

Een tartaartje bakt u anders dan een gehakt bal, 7-8 min. Wel eventjes halverwege omdraaien.
En niet te vergeten. Rauwe tartaartjes op een vers broodje met een beetje peper en zout, een eitje en wat ui, niet te versmaden!

Wereld gerechten

Wanneer we de recepten op onze site langslopen zien we dat we lijst tegenkomen waar we een maand van kunnen eten. We gebruiken gehakthet als ballen in de soep, rullen het in roerbakschotels en mengen het door pastasauzen en de echt hobbykoks maken zelfs hun eigen hamburgers.

Gehakt is over de gehele wereld favoriet, denk maar eens aan de bekende balletjes van Ikea - Zweedse balletjes- maar ook in het gerecht Boboti uit Afrika wordt gehakt in combinatie met rozijnen, sperziebonen en rijst. Dan is er nog de enorm bekende engelse ovenschotel Shepherds Pie. Natuurlijk delen wij de genoemde recepten graag met u.

Gehakt VanOnzeBoer bekijken, Rundergehakt.

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten


Dit heb je nodig:

Bereiding


En zo maak je het:
Door Kirsten op 28-10-2021