rundvlees
koop een koe
blonde d'Aquitaine
biologisch rundvlees
online vlees bestellen
biologisch eten

Weet de kerntemperatuur en eet lekker gaar vlees.

Meet de kerntemperatuur, geniet nog meer van de smaak en voorkom ongemakken. Want wie kent het niet? Een heerlijk stuk vlees op barbeque. Dat dan toch te lang blijft liggen. Of nog niet helemaal gaar blijkt te zijn. Aan de buitenkant is gaarheid van vlees niet altijd goed te zien. Door de kerntemperatuur te meten, komt aan alle twijfel een eind.

Kerntemperaturen voor rund, varken en kip

'Meten is weten' wordt vaak gezegd. En dat geldt ook voor het vlees op je barbecue. Wilt u weten wat de kerntemperaturen voor verschillende vleessoorten zijn? Bekijk het overzicht van kerntemperaturen per vleessoort hieronder. De juiste kerntemperatuur garandeert de alle bacteriën in het vlees dood zijn. Zodat de kans op voedselinfectie beperkt wordt. En de smaak van het vlees optimaal is.

Hoe meet je de kerntemperatuur? In het dikste deel van het vlees

Steek de kernthermometer in het dikste gedeelte van het vlees. Houd hierbij voldoende afstand tot het bot. Het bot wordt sneller warm, waardoor de thermometer een te hoge kerntemperatuur aangeeft. Zorg dat de kernthermometer de kerntemperatuur in het vlees meet, niet in het vet. Vet isoleert, waardoor de temperatuur die de thermometer aangeeft te laag is.

Lijst met kerntemperaturen

Hieronder staan de kerntemperaturen voor rundvlees, varkensvlees, kip en kalkoen. Per deel van het dier. De lijst met kerntemperaturen bevat ook de uiterlijke kenmerken van het vlees bij de juiste kerntemperatuur. Het overzicht van kerntemperaturen is ook handig als er even geen kernthermometer in de buurt is.

Rundvlees

Rollade
50-52° Rare / Saignant Kern is helder rood, rosé aan het buitenste gedeelte
55-58° Medium rare Kern is sterk rosé, iets grijs-bruin aan het buitenste gedeelte
60-63° Medium / à point Kern is licht rosé, het buitenste gedeelte is bruinig
65-67° Medium well Kern is grijs
70° en hoger Well done / Bien cuit Gelijkmatig grijs-bruin
Braadstuk
50-52° Rare / Saignant Kern is helder rood, rosé aan het buitenste gedeelte
55-58° Medium rare Kern is sterk rosé, iets grijs-bruin aan het buitenste gedeelte
60-63° Medium / à point Kern is licht rosé, het buitenste gedeelte is bruinig
65-67° Medium well Kern is grijs
70° en hoger Well done / Bien cuit Gelijkmatig grijs-bruin
Steak
50-52° Rare / Saignant Kern is helder rood, rosé aan het buitenste gedeelte
55-58° Medium rare Kern is sterk rosé, iets grijs-bruin aan het buitenste gedeelte
60-63° Medium / à point Kern is licht rosé, het buitenste gedeelte is bruinig
65-67° Medium well Kern is grijs
70° en hoger Well done / Bien cuit Gelijkmatig grijs-bruin
Vlees aan 't bot
50-52° Rare / Saignant Kern is helder rood, rosé aan het buitenste gedeelte
55-58° Medium rare Kern is sterk rosé, iets grijs-bruin aan het buitenste gedeelte
60-63° Medium / à point Kern is licht rosé, het buitenste gedeelte is bruinig
65-67° Medium well Kern is grijs
70° en hoger Well done / Bien cuit Gelijkmatig grijs-bruin
Gehakt
70° en hoger Well done / Bien cuit Gelijkmatig grijs-bruin

Varkensvlees

Rollade
60-63° Medium / à point Kern is licht rosé, het buitenste gedeelte is bruinig
70° en hoger Well done / Bien cuit Gelijkmatig grijs-bruin
Ribben
70° en hoger Well done / Bien cuit Gelijkmatig grijs-bruin
Schouder
70° en hoger Well done / Bien cuit Gelijkmatig grijs-bruin
Vlees van 't bot
60-63° Medium / à point Kern is licht rosé, het buitenste gedeelte is bruinig
70° en hoger Well done / Bien cuit Gelijkmatig grijs-bruin
Gehakt
70° en hoger Medium / à point Gelijkmatig grijs-bruin
Ham (rauw)
70° en hoger Blank roze
Ham (voorgegaard)
60-63° en hoger Blank roze

Kip & kalkoen

 
70-72° en hoger Well done / Bien cuit Sappen worden helder
Sameneenkoekopen
The Feedback Company
9.6
Gemiddelde score op basis van: 1167 stemmen