Posted on: 30-08-2021 | Door: Kirsten | Categorie :
Bakleverworst, volgens oud familierecept

Bakleverworst, bakbloedworstboerenbakworst en Balkenbrij zijn échte oud Twentse gerechten die vooral in het najaar en in de winter wordt gegeten. Het wordt gemaakt van o.a. in bouillon gekookt varkensvlees waaronder de lever, boekweitmeel, kruiden en specerijen.

Eeuwenoude boerenprodukten

De bakleverworsten stammen net als de bakbloedworsten en balkenbrij uit de tijd van de huisslachterijen. To de 60er jaren werd er in Twente bij veel boeren in de maanden oktober tot en met november aan huis geslacht. Dit gaf veel werk op de boerderij, zoveel dat de boerin zich ging bezighouden met het maken van allerlei worsten. Zo ook bakleverworsten en bakbloedworsten, immers alles van de dieren werd gebruikt.

Tijden veranderen 

Door de steeds verdere specialisatie op de boerenbedrijven werden de slachterijen verplaatst naar de slagerij, zo ook het maken van de worsten. Vooral na de 2de wereldoorlog was er enorm veel vraag naar de bakworsten. De ontwikkeling van de worsten ging zijn weg. Zo werden de natuurdarmen vervangen door perkamenten, inderdfaad papieren darmen. Weer later werden ook deze darmen vervangen door de huidige kunststofdarmen waardoor de houdbaarheid van deze overheerlijke wordsten een stuk langer werd.

Recept uit de jaren 50

De Twentsche bakleverworst, de Boerenbakworst en de Twentsche bakbloedworst VanOnzeBoer wordt nog steeds gemaakt volgens dat allereerste familie recept. 
De ingredienten van de worsten zijn de volgende;

  • Twentsche Bakleverworst - deze worst wordt gemaakt van varkenslever, bouillon, water, zout en specerijenen. bevat ook mosterd. Om het te verdikken wordt er tarwebloem en boekweitmeel gebruikt.
  • Twentsche Bakbloedworst - deze worst wordt gemaakt van varkensvlees, bouillon, met zout kruiden en specerijen, gebroken rogge, tarwebloem, boekweitmeel en varkenshemoglobine.
  • Twentsche boerenbakworst- deze worst worst gemaakt van varkensvlees, bouillon, water, zout en specerijen. Om te verdikken wordt ook hier tarwebloen en boekweitmeel gebruikt.

 Basis bereidingsadvies 

  1. Boter in de pan verhitten tot deze niet meer bruist.
  2. Plakken worst van ongeveer 1 cm dik aan weerszijden mooi goudbruin aanbakken.
  3. Heerlijk met een gebakken appeltje!

Tip: zie ook ons recept - hip broodje bakleverworst

Wilt u het e.e.a. bestellen dan kunt u dit aan uw rundvleespakket of varkenvleespakket toevoegen, of meenemen wanneer u zelf een vleespakket samenstelt

 

 

 

Ingrediënten


Dit heb je nodig:

Bereiding


En zo maak je het:
Door Kirsten op 30-08-2021