Posted on: 29-06-2020 | Door: Kirsten | Categorie : dierenwelzijn
Warm weer vraagt om speciale maatregelen

Wanneer je er voor hebt gekozen om de dieren in alle vrijheid te laten leven, zijn ververschillende mogelijkheden die er voor zorgen dat de dieren extra verkoeling krijgen tijdens de warme, zomerse soms bijna tropische dagen.

Op een boerderij leef je mee met de weersomstandigheden of dit nu gaat om de productie van het graan, de warmte voor de dieren of de plotselinge vorst op de druiven ranken. De afgelopen periode was droog en warm, dit vraag om speciale maatregelen.

 

Onze koeien hijgen en zweten
De zomerse hittegolf waar we nu in zitten is voor zowel mens als dier minder prettig. Koeien vinden een temperatuur tussen ede 5-18 graden het meest ideaal. De koe houdt haar temperatuur op peil door te zweten en te hijgen. Koeien liggen bij warm weer minder vaak om beter te kunnen koelen en lopen vaker naar de waterbak. Gelukkig zijn er in de stal grote ventilatoren en wordt het dak besproeid.


Hoe fijn is het om een buiten varken te zijn
Met deze warmte nemen varkens graag een modderbad, dit noemen we Zoelen. Varkens kunnen namelijk slecht hun eigen lichaamstemperatuur regelen. Zij hebben bijna geen zweetklieren. Hun geringe haarbedekking maakt ze bovendien extra gevoelig voor zonnebrand. Door te Zoelen in het modderbad raken ze hun lichaamswarmte weer kwijt. Ook vormt de modder een beschermend laagje tegen parasieten.

 

Kippen drinken extra veel
Ook de verzorging van de kippen heeft met deze warmte extra aandacht nodig. Kippen kunnen beter tegen koude dan deze warmte. Onze kippen hebben de vrijheid dus kunnen op zoek naar een beschut plekje in de schaduw. Ook is er meer dan normaal water ter beschikking. Ook de nacht stal is deze nachten voorzien van extra ventilatie.

Druiven groeien in de nacht
Druiven stoppen met groeien bij extreme hitte en in de nacht groeien ze dan weer door. Druiven kunnen ook last krijgen van ‘zonnebrand’, de bladeren moeten voor bescherming zorgen. Dit vraagt deze dagen om extra aandacht. Daarom is er de hele zomer door veel werk aan de winkel, en daarnaast natuurlijk ook nog het werk in de wijnkelder. Een paar weken vakantie, zoals bij de meesten weer mag, zit er voor de wijnboer en boerin nog even niet in. 

Ingrediënten


Dit heb je nodig:

Bereiding


En zo maak je het:
Door Kirsten op 29-06-2020