Posted on: 12-03-2021 | Door: Kirsten | Categorie : Grutto vs VanonzeBoer
VanOnzeBoer vs. Grutto

Nederlanders houden van vlees, daar kunnen we niet omheen. Waar vleesvervangers genieten van een stijgende populariteit is het voor het tweede jaar op rij dat er in Nederland zelfs meer vlees wordt gegeten. Deze stijging lijkt tegenstrijdig tegenover de groeiende klimaatproblemen, waar een vermindering van de vleesconsumptie mede voor een oplossing kan bieden. Het goede nieuws is echter, dat we niet zozeer meer vlees zijn gaan eten, maar vooral beter vlees zijn gaan eten. Waar we vroeger enkel goedkoop vlees afkomstig van dieren uit mega stallen en boerderijen aten waar de koeien, kippen, varkens veelal binnen in veel te krappe condities werden gehouden, zijn er tegenwoordig prachtige alternatieven. Alternatieven die de natuurlijke balans herstellen en waar zorg en aandacht voor de dieren en de natuur leidend zijn.

Want er is namelijk iets veranderd. We kopen ons vlees niet langer enkel bij de slager of bij de supermarkt. Tegenwoordig kunt u ook vlees direct van de boer bestellen. Geheel volgens oude tradities kunnen mensen uit het hele land tegenwoordig samen een koe kopen, samen een kip kopen of samen een varken kopen. Een aantal jaren terug is het principe crowdbutching geboren.

In tegenstelling tot de traditionele manier van het consumeren van dieren, waar het dier op voorhand geslacht wordt, worden hier de dieren pas geslacht op het moment dat deze is verkocht. Zo worden enkel het noodzakelijk aantal koeien, kippen of varkens geslacht, direct van de boer. Het vlees is volledig traceerbaar naar het individueel dier (op oornummer) en er wordt niets verspild. Door samen te werken met boeren die hun dieren de tijd en ruimte geven om een natuurlijk goed leven te leiden, weet je als consument ook zeker dat het vlees afkomstig is van dieren die een goed leven hebben gehad.

De ontwikkelingen op digitaal gebied maken het voor de consument steeds makkelijker deze initiatieven te vinden en online zijn te bestellen en te laten bezorgen. Door de keten te verkorten en geen gebruik te maken van machtige marge slurpende tussen-handelaren, groothandels en retailers, levert dat ook nog eens een gunstige prijs op voor de consument. Zo snijdt het mes aan alle kanten; de boeren krijgen de waardering en prijs die ze verdienen om goed voor hun dieren te zorgen en de natuur in stand te houden. De dieren een veel beter en langer leven en de consument veel meer waar voor zijn geld. De kleur, geur en smaak van natuurlijk gerijpte rundvlees is niet te vergelijken met dat van de supermarkt of van de slager.

In Nederland zijn er een aantal grote partijen die dit principe aanhangen. Wij, VanonzeBoer.nl (voorheen SameneenKoeKopen.nl), zijn één van deze partijen. Wij betrekken ons vlees van een paar boeren uit Twente. Niet zomaar boeren maar boeren die er alles aan doen zo goed en natuurlijk mogelijk met de dieren en het milieu om te gaan.

Een andere grote partij in Nederland is Grutto. Voorheen waren zij bekend als Koop een Koe maar inmiddels hebben zij een nieuwe identiteit. In deze blog willen we een vergelijking maken tussen Van Onze Boer en Grutto. Twee partijen waar u online duurzaam vlees kunt bestellen, in de kern gelijk maar op vele vlakken ook anders. Met groeiende populariteit en zelfs aandacht op de landelijke televisie leek het ons een goed moment om de consument een duidelijk overzicht te geven van de mogelijkheden voor het online bestellen van duurzaam vlees.

Waarom VanonzeBoer anders is dan Grutto

Allereerst moet er gezegd worden dat wij Grutto enkel kunnen aanmoedigen in hun activiteiten. Hetgeen waar wij voor strijden, een kortere keten met minder verspilling, is hetzelfde waar Grutto voor staat. Met het dierenwelzijn hoog in het vaandel brengen ook zij kwaliteitsvlees naar de mensen thuis, ook direct van hele goede boeren. Het is een eer om samen de Nederlandse markt te bedienen, en ook te zien dat er internationaal interesse is voor het concept. Steeds meer mensen worden bewust van de keten van het vlees op hun bord, en steeds meer mensen realiseren zich dat er alternatieven zijn.

Voordat we duiken in de verschillen tussen Van Onze Boer en Grutto moeten we duidelijk maken dat beide partijen geen online slagers zijn. Tuurlijk, wij verkopen beide online vlees, maar er is een duidelijk verschil met online slagers die ook steeds meer actief zijn op internet. Wij halen het vlees direct van de boer, niet van een groothandel. Het merendeel van de online slagers koopt het vlees in waar zij het maar kunnen krijgen. Ze houden met hun werkwijze de lange ketens, inclusief het slechte dierenwelzijn en eten verspilling, in stand. Met crowdbutching brengen wij, en Grutto, verandering in deze trend. Samen naar een mooiere wereld.

Maar waar zit het verschil dan in? Waarom zou u bij Van Onze Boer bestellen en niet bij Grutto of vise versa? Dat willen we u graag uitleggen aan de hand van de onderstaande tabel. Hierin bespreken we de grote en de kleine verschillen, maar ook de overeenkomsten.

  Grutto VanonzeBoer
Herkomst regio boeren Heel Nederland & Buitenland Twente
Een korte keten X X
Liefde voor de dieren X X
Geen preventieve antibiotica X X
100% traceerbaar vlees X X
Natuurbehoud/biodiversiteit X X
Gerijpt vlees X X
Gekoeld bezorgd X X
Rund/Varken/Kip X X
Samenstelling rundpakket Mn. luxe rood/snijvlees en gehakt Luxe rood/snijvlees, stoofvlees en gehakt
Wild X X
Lam/Kalkoen/Zalm X  
Vleeswaren   X
Kaas   X
Standaard pakketten X X
Zelf samenstellen   X
Weken levertijd standaard pakket 3-4 1-3
Weken levertijd samengesteld pakket niet mogelijk 1
Portiegroote vanaf 2 personen 1 persoon


Zoals u kunt zien in het bovenstaande overzicht zijn er veel overeenkomsten tussen Van Onze Boer en Grutto. Wij houden ons bezig met duurzaam vlees, en doen dit op een zo makkelijk mogelijke manier voor de consument.

Het verschil zit het voornamelijk in de samenstelling van de vleespakketten. Als we de standaard rundvlees pakketten vergelijken, valt op dat Grutto een keuze biedt uit 4 pakketten; een premium, luxe, premium bio en luxe bio pakket. De premium pakketten zijn afkomstig van dubbeldoel melkkoeien en de luxe pakketten van vleesrassen. Voor beiden biedt Grutto een bio variant aan.

Van onze Boer werkt met 1 pakket, afkomstig van het vleesras Blonde d’Aquitaine welke valt te vergelijken met het luxe pakket van Grutto. Wij bieden geen biologische variant aan omdat wij de omstandigheden waarin onze boeren werken veelal op of zelfs hoger liggen dan de biologische criteria. Wij vinden het zonde van de kosten en moeite die het dan de boer kost om al zijn grondstoffen en het vlees te moeten certificeren. Qua prijsniveau zit ons standaard luxe pakket met €99,85 onder het premium pakket (€109,50) en luxe pakket (€119,95) van Grutto in. Wij bieden 15 verschillende soorten vlees, evenveel als het luxe pakket van Grutto terwijl het premium pakket van Grutto 10 soorten bevat.

Ons luxe standaard rundpakket kent een evenwichtige samenstelling van rood/snijvlees, stoofvlees en gemalen (gehakt). Het luxe pakket van Grutto bevat daarentegen veel luxe snij/roodvlees en minder stoof/soepvlees waarvan wij weten dat die doorgaans ook erg geliefd zijn bij onze klanten.

Het grootste verschil zit hem in het feit dat daar waar Grutto enkel standaard pakketten aanbiedt, de consument bij Van Onze Boer ook geheel naar eigen wens zijn of haar pakket kan samenstellen. Dus met een vrije keuze tussen alle soorten rund-, varkens- en kippenvlees, en dat ook nog eens versneden in verschillende portie grootte.

Een deel van het vlees van de dieren die wij laten slachten reserveren wij op voorhand voor deze zelf samengestelde pakketten. Daardoor zijn wij in staat deze zelf samengestelde pakketten reeds een week na bestelling te leveren.

Daarnaast bieden wij niet alleen vlees aan, maar gaat ons assortiment verder met kaas, wijn en sinds kort ook ambachtelijke vleeswaren direct van de boer.

Wij houden het traditioneel en authentiek ondanks de forse groei die ons bedrijf meemaakt. Dit betekent dat wij altijd trouw zullen blijven aan onze Twentse roots en dit dan ook altijd blijven aandragen. Wij houden nauw contact met onze boeren en klanten en zijn van plan om ons assortiment de komende jaren nog veel verder uit te breiden. Maar we doen alles stap voor stap en niet overhaast want net zoals de boer de tijd en zorg voor zijn dieren moet hebben, willen wij de maximale zorg en aandacht geven aan onze klanten zodat zij zorgeloos kunnen genieten van heerlijk en eerlijk vlees uit Twente.

Wat kunt u bestellen bij VanonzeBoer.nl?

Wij hebben een breed assortiment aan producten. Voorheen waren wij bekend onder een aantal verschillende noemers; samen een koe kopen, samen een kip kopen en samen een varken kopen. Wij hebben dit allemaal ondergebracht onder VanonzeBoer.nl, een centrale plaats waar wij al onze producten aanbieden. Wat deze producten zijn? Dat vindt u in het onderstaande overzicht.


Rundvlees
Wij hebben heerlijk rundvlees in alle soorten en maten. Van luxe tournedos, ossenhaas, Côte de boeuf tot mals stoofvlees en gemalen gehakt. Aangezien wij het gehele rund aanbieden kunt u bij ons ook het zogeheten ‘vergeten vlees’ bestellen zoals jodenhaas, bavette, longhaas, puntborst, deksel, muis, tong, wangen en al het andere wat een rund te bieden heeft. Deze unieke stukken vlees vind u bijna nergens anders!


Varkensvlees
Net als het rund gebruiken wij ook van de varken het volledige dier. We bieden de traditionele varkenshaasjes aan, maar ook een haas karbonade, schouderkarbonade, slavinken, schnitzels, speklappen en buikspek. Voor het BBQ vlees hebben wij ook spareribs of een mooie procureur, een rib roast, saucijsjes of een handgeknoopte grote rollade. We hebben veel, want verspilling dat willen wij ten alle tijden voorkomen!


Kip
Wij hebben twee soorten kippen, de scharrelhoen en de biologische landhoen. Deze twee kippen zijn beschikbaar als hele kip, maar ook in vele andere vormen en soorten. Denk bijvoorbeeld aan een lekker stuk kipfilet, kippenpootjes, drumsticks, rollades, kipsaté of zelfs als pulled chicken. Qua orgaanvlees hebben wij ook kippenlever beschikbaar.


Wild
Als echt seizoenvlees bieden wij ook wild aan. Het is afhankelijk van de tijd in het jaar, maar over het algemeen hebben wij een breed aanbod wild van hert, wild zwijn en ree. Deze zijn beschikbaar als hertenragout, reepoulet, reebiefstuk, wildzwijnschouderrollade, wildzwijnpoulet, hertenschouderrollade, hertenpicanha of een heerlijke hertensucade.


Vleeswaren
Sinds begin 2021 bieden wij ook duurzame ambachtelijke vleeswaren aan. Want, waarom zou u enkel voor het vlees bij het avondeten naar de boer gaan, als u ook het gehele assortiment kunt bestellen? Wat dacht u van plakjes achterham gegrild of gerookt, schouderham, rauwe ham, parmaham, pepersalami, boterhamworst, gebraden gehakt of rookvlees. Ook voor de meer ouderwetse soorten als zure zult en corned beef kunt u bij ons terecht. En, wat dacht u van ambachtelijke knakworsten? Niet te weerstaan!


Overig assortiment
Wij hebben niet alleen vlees in ons assortiment, maar ook andere producten om ons assortiment compleet te maken. Wij hebben een Solaris witte Twentse wijn in de aanbieding, of een rode Sueterie, maar net waar u zin in heeft. Om de borrel compleet te maken hebben wij ook kaas direct van de boer. Jonge kaas, jong belegen kaas, belegen kaas, extra belegen, oude kaas en komijnekaas, allemaal direct van de boer bij u thuis bezorgd.

Waarom zou u bestellen bij Van Onze Boer?

Als liefhebber van vlees kunt u terecht bij de lokale slager, de supermarkt of u kunt écht een verstandige keus maken en voor Van Onze Boer kiezen. Wij brengen het verste vlees direct van de boerderij op uw bord. Dat doen wij om de keten zo kort mogelijk te maken, en samen met u de wereld een stukje beter en mooier te maken. In het kort, waarom zou u bij Van Onze Boer bestellen?

  • Wij houden de keten zo kort mogelijk.Hiermee voorkomen we onnodige verspilling en weet u precies waar uw vlees vandaan komt
  • U betaalt en de boer krijgt een eerlijke prijs voor kwaliteitsvlees. Niet de groot- of detailhandel maar u, de boer en dieren worden hier gelukkig van U kunt uw vleespakket geheel volgens wens samenstellen uit een rijk assortiment rund-, varkens- en kippenvlees.
  • Breed assortiment tot en met wild, BBQ, vleeswaren, kaas en zelfs wijn uit Twente
  • Wij leveren door heel het land, en dat allemaal binnen een week als u een door u zelf samengesteld pakket kiest. Principe: voor maandag besteld = voor het weekend in huis!Wij kijken er ontzettend naar uit om u te mogen verwelkomen als klant van Van Onze Boer. Ter kennismaking willen we u graag een kleine kortingscode aanbieden die u kunt bemachtigen via de onderstaande link

 

Ga naar onze welkomspagina

Ingrediënten


Dit heb je nodig:

Bereiding


En zo maak je het:
Door Kirsten op 12-03-2021