Posted on: 13-09-2022 | Door: Kirsten | Categorie : Zo gemaakt
Stoofvlees - alles wat u weten wilt

Oh zo lekker!

De geur ruiken, de warmte voelen, het vlees zien, het gepruttel horen en de kruiden smaken, ja inderdaad, een stoofpotje verwent alle zintuigen. Zeker tijdens de koude wintermaanden kan een warme stoofpot ons bekoren. Maar wat is nou lekkerder, met of zonder vet? Moet het vlees in kleine of juist in grote blokjes gesneden worden? Welke sudderlap suddert nou het beste? Ik zal hieronder iets meer vertellen.

Met of zonder vet? 
Het begint natuurlijk met het uitkiezen van het stuk vlees. Kiest u wellicht normaal voor minder vet vlees. Wanneer het gaat om stoofvlees kiest u natuurlijk voor vetter vlees. Dit geeft extra smaak en textuur aan uw gestoofte vlees. Daarnaast zorgt het vet ervoor dat het vlees extra mals wordt.

Blokjes snijden, hoe groot?
Wanneer u het vlees stooft krimpt het vlees. Het is daarom zaak dat u het vlees in grotere stukken snijdt dan u later wilt eten.

 

Verschillende soorten stoofvlees

Riblappen
Riblappen is suddervlees waarbij de marmering zich bevindt aan de rand van de lap. Riblappen (van al het suddervlees het meest malse) komen uit de rug of nek, hierdoor is het zacht en uitermate geschikt voor stoofschotels. Doordat riblappen gemarmerd zijn worden ze heerlijk smeuïg en zijn tevens het snelst te bereiden van alle soorten suddervlees. Bereidingstijd: Minimaal 2 uur stoven.

Sucadelappen
De sucadelap is suddervlees waarbij de marmering door de gehele lap loopt waardoor het vlees heerlijk mals en smeuïg wordt. Sucadelappen komen uit de schouder van het rund. De sucadelap ontleent zijn naam aan het dunne peesje dat door het vlees loopt, hierdoor krijgt het ook z’n typische structuur en boterzachte smaak. Bereidingstijd: Minimaal 3 uur stoven

Magere runderlappen
Magere runderlappen worden gesneden uit de dikke delen van het rund. Magere rundelappen of stooflappen is suddervlees wat minder gemarmerd is als riblappen en sucadelappen. Bereidingstijd: Minimaal 3 uur stoven.

Al onze stoofvleessoorten op een rijtje.

Ingrediënten


Dit heb je nodig:

Bereiding


En zo maak je het:
Door Kirsten op 13-09-2022