Posted on: 08-02-2023 | Door: Kirsten | Categorie : Zo gemaakt
Low & Slow

In dit blog leest u alles over sous vide koken. Van de apparaten die u nodig heeft tot de voor- en nadelen

WAT IS HET VOORDEEL VAN SOUS VIDE

Hoe graag u ook kookt, soms kan het leven in de weg staan. Ongeacht of u een werk moet afmaken of u kinderen moet helpen met hun huiswerk, zelf koken kan soms onmogelijk zijn. In plaats van een maaltijd te bestellen, biedt sous vide de uitkomst. Met deze kookmethode hoeft u niet bij het fornuis te staan. U kunt simpelweg alles voorbereiden en het gerecht zelf laten garen. U hoeft u ook geen zorgen te maken dat er iets aanbakt of overkookt. 

Smaakvoller Door voedsel te koken of te frituren, verliest het de textuur, kleur, smaak of voedingswaarde. Het doel van sous vide koken is om de natuurlijke aromas van elk gerecht te behouden. Met deze langzame gaar methode zet u mals varkensvlees, biefstuk, kip, ribbetjes of zelfs groenten met een verbeterde smaak en in een handomdraai op tafel. Zelfs als u het gerecht van tevoren bereidt, hoeft u niet bang te zijn dat het flauw of niet knapperig smaakt.

Gezonder Koken op hoge temperatuur zorgt voor minder voedingsstoffen in vlees en groenten. Bij sous vide garen wordt dit vermeden. Bij deze methode ligt het voedsel lange tijd in een waterbad op een lagere temperatuur. Het is ook niet nodig om olie of boter te gebruiken die bij hoge temperaturen kunnen oxideren en schadelijk kunnen zijn, en bovendien onnodig vet aan u maaltijd toevoegen. Wanneer voedsel wordt bereid met sous vide, behoudt het zijn voedingsstoffen en vitaminen en bevat het geen toegevoegd vet, tenzij u dit zelf later toevoegt. Deze manier van koken is een veel gezondere optie in vergelijking met andere technieken.

Voedsel wordt nooit te gaar Omdat het voedsel in de sous vide zak op de exacte temperatuur van het water wordt gebracht, is het bijna onmogelijk om voedsel te overkoken. De lagere temperaturen helpen ook om dit te voorkomen. 

Gelijkmatige gebreiding Pannen zorgen vaak voor ongelijkmatige hitte, waardoor u biefstuk aan een zijde gaar is en aan de andere nog niet. Omdat bij sous vide de temperatuur constant moet zijn, hoef u u hier geen zorgen over te maken.

Kleur blijft behouden Bijna elke kooktechniek resulteert in groenten die hun kleur verliezen. Vrijwel niemand wil kleurloze broccoli eten. Sous-vide helpt groenten hun natuurlijke, levendige kleuren te behouden zonder verlies van voedingsstoffen en vitaminen. We eten tenslotte eerst met onze ogen!

Een betaalbare kooktechniek Wat het vermelden ook waard is: sous vide koken is voordelig! Professionals halen al een sous-vide wateroven in huis voor minder dan 200 euro. Hobbykoks kunnen aan de slag met een sous vide stick van minder dan 100 euro, of een voordelige sous-vide bundel voor slechts 160 euro. Indruk maken op familie en vrienden was nog nooit zo eenvoudig.

 

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN SOUS-VIDE EN TRADITIONEEL KOKEN

Met sous vide wordt het product door en door gegaard, eventueel inclusief kruiden of marinade. U hoeft het gerecht na het vacuümgaren alleen nog even kort af te bakken en af te werken.

Traditionele bereiding in een pan U verhit een pan of oven en vervolgens wordt het product bereidt door middel van contactwarmte met een groot verschil in temperatuur en relatief hoge isolatie van warmte door de aanwezigheid van stilstaande lucht. 

De kunst is het stoppen van de warmteoverdracht op het juiste moment. Stopt u de warmteoverdracht te vroeg dan is het voedsel niet voldoende gaar, en stopt u te laat dan overkookt u het voedsel. Bovendien verdampt relatief veel vocht, en daarmee smaak en voedingsstoffen, tijdens dit proces. 

Sous vide garen Met sous vide is het aanzienlijk makkelijker om een constante kwaliteit af te leveren. Het principe is eigenlijk heel eenvoudig: een vacuüm verpakt item wordt gedurende langere tijd gekookt in een waterbad dat op precies de juiste temperatuur wordt gehouden om exact de juiste garing te bereiken. Door de lage temperaturen wordt het product gelijkmatig gaar. 

In veel gevallen is er een minimum tijd maar maakt het niet uit of de sous vide bereiding iets langer heeft geduurd, zolang de gewenste temperatuur maar niet is overschreden zal het product niet verder garen. Er is dus totaal geen stress en u kunt er rustig veel langer over doen dan de minimum gaartijd.

Als u nieuw bent in de wereld van sous vide koken, is het makkelijk om geïntimideerd te raken door deze unieke gaarmethode. Een waterbad gevuld met stukken vlees en vis klinkt meer als een wetenschappelijk experiment.

Niet ingewikkeld Toch is sous vide niet ingewikkelder dan braden of smoren, het proces is zelfs veel zachtaardiger dan de meeste traditionele manieren van koken, en dus vergevingsgezinder voor onervaren koks die een maaltijd niet willen verpesten door hun hoofdgerecht te lang of te kort te laten garen. U doet het voedsel in een bak en dompelt het onder in een temperatuur-gecontroleerd bad met circulerend water, wat ongelooflijk mals vlees en smaakvolle groenten oplevert.

 

WAT DOET SOUS VIDE

Een sous vide apparaat houdt een waterbad nauwkeurig op een bepaalde temperatuur waardoor u gerecht een optimale garing bereikt zonder verder te garen of aan te branden. Stressvrij, eenvoudig en herhaalbaar.

Een sous vide stick of wateroven Sous vide koken vereist een goede sous vide stick, een apparaat dat tegelijkertijd water verwarmt tot een nauwkeurige temperatuur en het circuleert door de container waarin het is geplaatst. Zo zorgt deze sous vide machine voor de perfecte omgeving om allerlei soorten gerechten voorzichtig en gelijkmatig te koken. 

Vaccuumsealer Hoewel u eigenlijk niet meer nodig hebt dan plastic diepvrieszakken, is een goede vacuumsealer geweldig om te hebben voor het koken van groenten en andere voedingsmiddelen die hogere temperaturen vereisen. Ze zijn ook enorm handig om voedsel, sous vide of niet, maandenlang in de vriezer te kunnen bewaren.

Sous vide zakken Hoewel sous vide in het Frans letterlijk, onder vacuum, betekent, heb u niet altijd vacuum verzegelde zakken nodig om de beste resultaten te bereiken. Voor het bereiden van het meeste vlees en vis zijn klassieke diepvrieszakken met een sterke afdichting voldoende. En nee, u hoeft niet bang te zijn dat het plastic degradeert  eiwitten worden sous vide bereid bij lage temperaturen die geen structurele schade aan het plastic zullen veroorzaken.

U hebt dus niet altijd vacuum verzegelde zakken nodig om de beste resultaten te bereiken, maar ze zijn wel handig voor het bereiden van groenten en ander voedsel waarvoor hogere temperaturen vereist zijn. Dat wil niet zeggen dat het plastic van traditionele diepvrieszakken onder deze temperaturen zal degraderen, maar de naden zijn niet altijd sterk genoeg om de druk aan te kunnen, waardoor vacuümzakken de beste keuze zijn.

Grote pan of sous vide waterbak Professionele chefkoks gebruiken meestal grote plastic bakken om hun sous-vide bad in te maken, maar elke pan die diep genoeg is om water in te doen en waar u sous vide stick op kan is prima. Een grote kookpan is zeker geschikt.

Braadpan of koksbrander Nadat het sous vide proces is voltooid en u het vlees of groenten perfect hebt gegaard, mist u waarschijnlijk alleen nog dat knapperige korstje dat u kunt bereiken met schroeien en braden. Zorg voor een prachtig korstje met een hoogwaardige braadpan en viola. Het feestmaal kan beginnen. Wilt u echt indruk maken met een perfecte afwerken. Overweeg dan koksbrander.

 

 

Ingrediënten


Dit heb je nodig:

Bereiding


En zo maak je het:
Door Kirsten op 08-02-2023