Posted on: 10-11-2022 | Door: Kirsten | Categorie : Onze Boeren
Kaas oet Twente

Twente is machtig mooi

Prachtige heidevelden langs de kronkelende Dinkel. Wanneer u er wandelt kijkt u uw ogen uit. Een sfeervol coulisselandschap vol kenmerkende houtwallen. Neemt er alle tijd voor een kop koffie met krentenwegge. Zegt er ‘joa joa’ wanneer je eigenlijk ‘nee’ bedoelt. En je bent er altijd welkom… maar dan moet je wel achterom. 

Vanuit dat kleine – maar oh zo mooie – stukje Oost-Nederland maken boeren Luc, Gerard, Jan, Erik, Martin en Frans, onze nieuwe kazen,  Kaas oet Twente. Van zes families met allen een eigen boerderij. Samen delen ze de passie voor het vak en de trots voor de mooie unieke streek. Met de melk van eigen koeien maken ze de meest smaakvolle kazen. Of hoe zij ‘t liever zeggen: donders lekkere kees.

Al generaties lang grazen hun eigen koeien in de Twentse weilanden. Van boeren hebben we dus al heel wat kaas gegeten. En als het aan hun ligt zijn ze nog lang niet uitgemolken. Zo wordt de schoonheid van onze regio behouden. En laten we u proeven van Twente. Ons machtig mooie Twente.

 

 

Een kleine introductie van onze boeren zelf

Moderne oale groond 
Al generaties lang boeren onze gezinsbedrijven op de ons zo dierbare Twentse grond. Op de ‘oale groond’ zoals dat ook wel wordt genoemd, zijn wij samen met ons gezin dag in dag uit bezig met de toekomst. Altijd gericht om op duurzame wijze onze bijdrage te leveren aan de wereld van morgen. Dat doen we op verschillende manieren. Zo liggen de daken van onze koeienstallen vol met zonnepanelen. Stroom gebruiken we zelf maar leveren we ook terug. Mono-mestvergisters zetten mest van onze koeien om tot groen gas. Dat gas wordt geleverd aan zowel huishoudens als industrie. CO2 slaan we niet alleen op in onze weilanden en andere gewassen, ook de 130 hectare bos levert hierbij een grote bijdrage.

Biodiversiteit en natuurbeheer 
Wij zetten ons in voor biodiversiteit en natuurbeheer en maken ons generatie op generatie hard voor behoud van het mooie Twentse coulisselandschap. Houtwallen en singels die het landschap doorkruisen bieden ons vee beschutting en vormen tegelijk de leefomgeving voor vele soorten planten, dieren en insecten. Zodra het weer het toelaat, laten we onze koeien grazen in de wei want dat hoort er voor ons vanzelfsprekend bij. Lekker voor de koe, mooi voor voorbijgangers en tegelijkertijd plukken ze zelf hun gras en hoeven wij minder te maaien.

Wat je erin stopt komt er ook weer uit 
Met toewijding verzorgen we onze koeien zodat zij ons de lekkerste melk van goede kwaliteit kunnen geven. Wij melken onze koeien met uiteenlopende systemen, van een gewone melkstal tot melkrobots. Van onze melk laten we volgens ons eigen recept, onze lekkerste Kaas oet Twente maken. Boer Erik maakt er trouwens ook nog eens ijs van. Aan de bezoekers en vakantiegangers op onze erven vertellen we graag bevlogen en honderduit over dit alles en onze kijk op het boerenleven. De realisatie van onze trots, de donders lekkere kees ‘Kaas oet Twente’ wordt daarbij niet vergeten!

Benieuwd hoe kaas met deze achtergrond smaakt?
Bestel en proef zelf maar weet dat het enorm lekker is en misschien uw liefde voor andere kazen doet verdwijnen!

Ingrediënten


Dit heb je nodig:

Bereiding


En zo maak je het:
Door Kirsten op 10-11-2022