Posted on: 08-05-2020 | Door: Kirsten | Categorie : BBQ
Vlees Marinades

(H)eerlijke Marinades van SEKK

Zodra we vaker de BBQ aansteken, genieten we weer eens van een andere bereiding van het vlees. Kiezen vaak ook andere soorten vlees. Houdt u van experimenten én van kwaliteit, leg dan een een stuk vlees eens een tijdje in de marinade voordat u het gaat roosteren of garen op de BBQ. Marineren hoeft natuurlijk niet! Een product, mits u kwaliteit gekocht hebt, heeft altijd al smaak van zichzelf. Het is dan ook zeer belangrijk dat u de marinades met beleid gebruikt. De juiste marinade moet iets toevoegen aan het vlees.

Herkomst van het marineren van vlees en vis
Het woord marineren komt van het Latijnse woord mare, wat zee betekent. Vroeger gebruikte men marinades voornamelijk voor vis en werden gemaakt met zout water. Marinades hadden als doel de houdbaarheidsdatum van producten als vis en vlees te verlengen. In sommige gevallen ook om vieze geuren en kleuren te verdoezelen. De het woordenboek betekent marineren, het inleggen in azijn met kruiden en uien.

Dat is de kern, maar niet het volledige verhaal. Verre van, zelfs. Waar het vroegere doel van marineren preservatie was, is dat nu vooral het versterken van de smaak van producten en het versoepelen van de structuur.

Wanneer we het hebben over het vlees dat ubij ons kunt bestellen, hebben we het over een hoge kwaliteit vlees, dat mals en vol van smaak is. Het zal niet nodig zijn het vlees te bewerken met als resultaat het malser maken van de structuur. Marinades zorgen er wel voor dat u eens met smaken kunt experimenteren, laat u verrassen. 

Onze marinade smaken

Naam Rund Kip Varken
Tijm & Rozemarijn Marinade X X X
Olijf & Basilicum Marinade X X X
Paprika & Milde Peper X X X
Hot Chili & Paprika X X X
Knoflook & Ui Marinade X X X
Citroen & Honing Marinade   X X
Pittige Peper & Paprika X X X
Zoete Chili Marinade   X X
Zoete Rooksmaak Marinade   X X
Wilde knoflook X X X
Verfijnde Sjalot Marinade   X X
Milde Curry   X X
Italiaanse kruiden X X X
Ui en spek   X X

 

Meer info/bestellen Marinades

Kado Tip: Houten kistje met 6 smaken naar keuze.

Zo marineert u zelf het vlees 
Marinade moet het product ook echt binnendringen - neem de tijd!

Met de marinade willen we smaak en structuur beïnvloeden. Geef de marinade dan ook de kans het product binnen te dringen. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Op kamertemperatuur strekken de smaken er beter in. Maar natuurlijk kun je de kip, vis of ander vlees geen uren buiten de koelkast laten. Masseer het vlees in op kamertemperatuur maar zet het daarna afgedekt terug in de koelkast. Keer het regelmatig zodat het product echt de kans krijgt om de smaken goed op te nemen.

Een klein overzichtje wat kan dienen als leidraad

 Rundvlees, Lamsvlees en wild gaat minimaal 5 uur in de marinade
 Varkensvlees, Kip of Kalkoen gaat minimaal 3 uur in de marinade
 Eend en ander gevogelte gaat 5 uur in de marinade
 Hele vis, of stevige vissoorten (zeeduivel) gaan 2 uur in de marinade
 Zachtere vissoorten, filets en steaks hebben aan 1 uur marineren vaak al genoeg


Waarin ga je marineren
Marineren doe je in een diepe schaal. Zorg dat de schaal net hoger is als de hoogte van je product. Dit voorkomt dat je de marinade verspilt. Gebruik liever geen metalen schalen, die kunnen de smaak bederven. Neem liever glas, porselein of aardewerk.

Bereiden van een gemarineerd product
Heeft u het vlees gemarineerd, dep het product goed droog voordat u het op het vuur legt. Dit voorkomt het aanbranden van de restjes marinade. De marinade is inmiddels in het vlees getrokken en de smaak zal goed bewaard blijven.

IK denk dat wij u een eind op de goede weg hebben geholpen. Mochten er nu nog vragen zijn, u weet wij vertellen graag dus neem even contact op.

Meer info/bestellen Marinades

Ingrediënten


Dit heb je nodig:

Bereiding


En zo maak je het:
Door Kirsten op 08-05-2020