Posted on: 31-01-2022 | Door: Kirsten | Categorie : Zo gemaakt
Karbonades, meest bekende varkensvlees

Karbonades zijn er in verschillende soorten, maar wat zijn eigenlijk de verschillen en de daarbij behorende bereidingswijzen. In dit blog geven wij u meer informatie.

In Nederland is de karbonade erg polulair. Misschien wel het meest gegeten stukje varkensvlees. 
Er zijn drie soorten karbonades; schouderkarbonade,ribkarbonade en haaskarbonade. Allemaal onderdeel van de rug van het varken en wel vanaf de kop tot de staart van het varken. Karbonades zijn erg veelzijdig en op vele manieren klaar te maken. Ze kunnen in de koekenpan, de oven, de grill en op de BBQ.

 

Dit zijn de verschillen

  • De schouderkarbonade komt uit het bovenste deel van de karbonade streng, rond de schouder zoals de naam ook aangeeft. Deze karbonade heeft het minste bot, maar het meeste vet. Maar vergist u niet. Tijdens de bereiding smelt dit vet en heeft dan wel bijgedragen aan de rijke smaak. Een schouderkarbonade kunt u bakken én stoven. Juist vanwege dat extra vet zal het vlees lekker sappig blijven.
  • De ribkarbonade, deze komt van het middelste deel van de rug van het varken. Het is stevig vlees, mals en niet vet. Wel een mooi vetrandje voor de smaak heel lekker. Wanneer de slager het bot eraf zou snijden heeft u een filetlapje, dus inderdaad dat mooie magere stukje.
  • De haaskarbonade, deze komt van het deel van de rug waar geen rib meer zit. Aan deze karbonade zit dat lekkere stukje varkenshaas, vandaar ook de naam haaskarbonade. De haaskarbonade is de magerste van de drie.

 

Zo worden ze klaargemaakt

Schouderkarbonade
  • Voor een krokante schouderkarbonade bakt u hem kort aan op hoog vuur, daarna vuur lager en nog 15 tot 20 minuten verder braden. 
  • Draadjesvlees karbonade: de karbonade kort heet aanbraden daarna vuur laag en stoven door er lauw water, bouillon aan toe te voegen. Na 45 min. kunt u genieten van deze overheerlijke schouderkarbonade. Dit kan na het aanbraden ook 45 min. in de opven op 160 graden.
Ribkarbonade
  • In een hete koekenpan de karbonade aan beide kanten dichtschroeien. Vuur mag daarna lager en het vlees is na 10-12 klaar.
Haaskarbonade
  • In een hete koekenpan vlees wederom aan beide kanten dichtschroeien, vuur lager en nu iets korter namelijk 8-10 minten laten garen.

TIP:  Heeft de karbonade een vetrandje aan de zijkant, snij deze dan, in dit voorkomt dat de karbonade krom trekt in de pan.


Maak ook een lekkere jus erbij

Wanneer het vlees uit de pan gaat is het aan te raden, net als bij alle andere vleessoorten, om het vlees te laten rusten in aluminiumfolie. In die tussen tijd kunt u een lekkere jus maken door ongeveer 1 dl. vocht door het braadvet te roeren. Goed de bakrestjes erdoor mengen. Natuurlijk wat zout en peper naar smaak toevoegen. Voor extra lekkere jus een stukje roomboter of een scheutje room toevoegen. 

Recept foto: Karbonade met gebakken appeltjes.  

Eet smakelijkl!

Zelf uw vleespakket samenstellen of genieten van een luxe varkensvlees pakket, dat kan! Wij verzorgen het graag voor u. 

Ingrediënten


Dit heb je nodig:

Bereiding


En zo maak je het:
Door Kirsten op 31-01-2022