Posted on: 06-07-2022 | Door: Kirsten | Categorie : Zo gemaakt
HPP - het moderne conserveren

Omdat wij op een pure manier onze kant en klaar gerechten klaarmaken, zou u het eigenlijk gelijk moeten consumeren. Maar dat gaat natuurlijk niet. Er is nog een lange weg te gaan voordat de stamppotten, soepen en sauzen bij u op het aanrecht liggen. Wij zijn en blijven altijd in ontwikkeling en dus op zoek naar een conserveringsmethode die het minst de pure samenstelling van de producten beinvloed. HPP is een van de modernste manieren voor het conserveren van levensmiddelen. 

 

Zo doen wij dat: High Pressure Processing (HPP)

HPP is de allernieuwste technologie overgekomen uit de Verenigde Staten om voedingswaren langer houdbaar te maken zonder de voedingswaarden en kwaliteit van de producten te beinvloeden. De beste manier om onze stamppotten, soepen en sauzen lang houdbaar te maken zonder verlies van smaak, vitaminen, mineralen en enzymen. Door ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk zuurstof bij het product komt voorkomen we bederf en blijven waardevolle ingredienten behouden.

 

HPP versus Pasteurisatie

Bij pasteurisatie worden levensmiddelen verhit tot een temperatuur boven de 84°C. Doordat er bij dit proces gekeken wordt naar de kerntemperatuur van het betreffende product, duurt het nog wel even voor dit bereikt is. Dit heeft al gevolg dat de buitenkant van het product langere tijd wordt blootgesteld aan deze hoge temperatuur waardoor waardevolle voedingswaarden teniet worden gedaan. In het geval van onze stamppotten zou dit leiden tot smaakloze papperige vitamineloze maaltijden. Toch jammer van al die mooie ingredienten. Daarnaast heeft pasteurisatie een grote negatieve invloed op de kleur, de geur en de smaak van het product.

De bovengenoemde problemen zijn er niet bij het HPP-proces. Er verandert helemaal niets aan de voedingswaarden, de kleur, geur en smaak. 

 

Hoe gaat HPP in zijn werk

Na het klaarmaken van de kant en klare gerechten worden deze in de daarvoor bestemde zakjes gedaan. De zakjes worden gesloten. Zien er dus uit zoals u ze van ons ontvangt. Alle zakjes worden hierna in een lange koker gedaan. Deze koker wordt vervolgens onder hele hoge waterdruk gebracht, kan wel tot 6000 Bar. Hierdoor worden 99,999% van de schadelijke micro-organismen gedood. Naast het verlengen van de houdbaarheid kan HPP nog een groot voordeel bieden voor de gezondheid. Het is een conserveringstechniek dat middels druk ziekteverwekkers, zoals Listeria, Salmonella en E-coli elimineert.

En niet geheel onbelangrijk
Gemiddeld wordt er per persoon heel wat kilo’s voedsel per jaar verspild. Door de langere houdbaarheid ontstaat er minder waste. Daarnaast levert een kortere THT (ten minste houdbaar tot) veel meer derving op, met als gevolg veel voedselverspilling. Door HPP kan de houdbaarheid tot wel 10 keer worden verlengd. Dit maakt een aanzienlijk verschil om verspilling te verminderen. 

 Dus u kunt lekker én veilig genieten van onze gezonde, pure kant en klaar gerechten.

 

Ingrediënten


Dit heb je nodig:

Bereiding


En zo maak je het:
Door Kirsten op 06-07-2022