Posted on: 13-10-2021 | Door: Kirsten | Categorie : Zo gemaakt
Cranberries van Terschelling

Hoe een uitheemse plantensoort bij OnzeBoer in een potje komt? Dat verhaal gaat een heel eind terug. Al eeuwen geleden wisten Indianen dat cranberries voor uiteenlopende doeleinden gebruikt kunnen worden. Naast het eten van Cranberries werd ook het sap van de cranberries gebruikt. Niet alleen om te drinken maar ook om akelige vleeswonden mee te reinigen. Kolonisten zagen deze voordelen ook en zo begon de lange historie van de Cranberry.

Een grote historie van de Cranberry in een notendop

Dit is een spannend en sensationeel verhaal, waarvan de waarheid dicht bij de realiteit ligt.
Vele jaren geleden werden er lange zeevaarttochten gemaakt. De bemanning was soms maanden van huis. Omdat de omstandigheden aan boord van de schepen allerminst gezond waren werd er geprobeerd de bemanning door middel van het gebruik van cranberries te beschermen tegen de gevreeste ziekte scheurbuik. De Cranberry bleek van gezonde toegevoegde waarde te zijn voor het lichaam en de brandewijn gemaakt van diezelfde Cranberry was goed voor de geest.

Wie kent ’m niet - Sil de strandjutter

De scheepvaartroutes liepen vanaf de oceaan door het Engels kanaal direct langs de eilanden richting Scandinavië. De vele ondieptes voor de kust van Terschelling zorgde ervoor dat Sil de strandjutter en zijn maten gouden tijden beleefden. Zo spoelden er op een dag ook vaten met harde zure rode bessen aan. Niemand wist dat dit Amerikaans Cranberries waren. Omdat mensen ze niet kenden en ook niet wisten of ze wellicht giftig waren, is er niets met deze aangespoelde cranberries gedaan en zo bleven de cranberries achter in de duinen van Terschelling.

 

Cranberry Terschelling

In 1868 werd er op het eiland door de heer Holkema, botanicus, onderzoek gedaan naar bijzondere planten op het eiland. Zo werd de Cranberry ontdekt in verschillende duinvalleien op het eiland. Omdat de Cranberry van origine niet op het eiland hoort wordt er toch op de dag van vandaag veel moeite gedaan om hem daar te houden. Met name het grondwaterpeil op Terschelling is voor deze bes funest. Een Cranberry op Terschelling blijft dus een hele uitdaging.

De oogst van de Cranberries

De cranberries bloeien eind mei begin juni, verspreid over het hele eiland allemaal paars roze bloemetjes, meestal gevolgd door een tweede bloei vlak erna. In deze periode is nachtvorst funest. De heftigheid van de bloei is afhankelijk van de waterstand gedurende de wintermaanden. Tegen de herfst zijn de cranberries rijp. Vanaf 1 september trekken de plukkers de velden in met speciale kambakken en jute zakken. De bessen worden op deze manier met de hand geplukt, een zwaar en tijdrovend werkje. Verricht door een groep vaste plukkers met speciale plukpassen van Stadsbosbeheer. Er worden tussen de 600-700 kg bessen per dag geplukt. Als de officiele pluk in oktober is afgelopen, staat het iedereen vrij de cranberries die ze tegenkomen te plukken.

Cranberry compote VanOnzeBoer op Terschelling

Compote is grover dan jam, bevat ook minder suiker dan de jam. Cranberry compote is daarom zowel koud als warm, een heel lekker product bij vleesgerechten. Stoofvlees en wild met cranberry is bekend maar weet u dat deze compote ook zeer smaakvol bij een prachtige varkenshaas of vsrkensrollade. Mocht u houden van een iets bitter/zure smaak dan is de Compote ook erg lekker als taartvulling. En wanneer u geniet van deze (H)eerlijke compote, weet dat u enorm gezond bezig bent! 

NB: De Cranberry compote is gegarandeerd vrij van allergenen.

Bestel een bakje bij uw bestelling, lekker bij wild maar ook bij rosbief, varkenshaar of andere grotere stukken vlees.
Maar ook in de yoghurt of verwerkt in een taart.

Ingrediënten


Dit heb je nodig:

Bereiding


En zo maak je het:
Door Kirsten op 13-10-2021