Posted on: 30-06-2022 | Door: Kirsten | Categorie : Zo gemaakt
Bouillon, de basis van veel lekkers

Het gebeurt steeds minder vaak: een pan in de keuken staat urenlang op een laag vuur de heerlijkste geuren te verspreiden. Wie neemt daar nog de tijd voor? En: wat moeten we met al die bouillon?


Een bouillon trekken niet  tijdrovend 

Soep trekken duurt minder lang dan u denkt. U hoeft namelijk niet uren lang naast die pan te blijven staan. De ingredienten doen het werk. Maar geef het de tijd want dat komt de smaak ten goede. Maak een grote pan want de bouillon die u niet meteen gebruikt vriest u gewoon in. Het vlees VanOnzeBoer is smaakvol en uitstekend voor het trekken van bouillon. Voeg er wat soepbotten of een ossenstaart aan toe om een dikkere bouillon te krijgen. De basis is gelegd.


Handige tips voor bereiding van Bouillons en Fonds

Wel of geen deksel op de pan? De bouillon aan de kook brengen gebeurt langzaam en mét de deksel op de pan. Het afschuimen gebeurt natuurlijk zónder deksel dan de bouillon laten trekken mét de deksel op de pan. Het inkoken gebeurt weer zónder deksel. Het afkoelen van de soep ook zonder deksel en zo snel mogelijk. 

Afschuimen, wat is dat en waarom móet dat? Wanneer u van vlees bouillon aan het trekken bent, vormt zich een laagje met wit schuim aan de oppervlakte. Dit zijn voornamelijk vrijgekomen eiwitten. Het schuim bevat ook andere vervuilingen als bloedresten of wat dan ook. Dat is niet alleen niet zo fris, maar geeft daarnaast ook vaak een zurige of bittere smaak. Dat wilt u niet. Het is daarom zaak dit laagje wit schuim door afschuimen te verwijderen.

Hoe afschuimen? Dit doet u met een schuimspaan. Haal voorzichtig een hoeveelheid schuim weg, spoel de schuimspaan even af en herhaal dat net zolang tot het oppervlakte van de bouillon schuimvrij is.

Wel of geen zout toevoegen? Ik gebruik geen of weinig zout in de bouillons. Zeker wanneer u gaat inkoken is dit niet nodig omdat de smaak dan intenser wordt. 

Bouillon ontvetten? Leg een velletje keukenpaier op de bouillon, het vet trekt in het papier.

Inkoken van de bouillon? Is het het laten verdampen van het vocht uit de bouillon. Voor soepen laat u het tot 2/3de in koken, voor fond doet u dat tot 3/4de van hoeveelheid.

Invriezen? De afgekoelde bouillon is geleiachtig. Gebruik hiervoor diepvrieszakjes. De fond kan in kleine hoeveelheden worden ingevroren. Tip: ijsklontzakjes voor wanneer u de fond gebruikt voor een overheerlijke saus.

Vergeet geen soepvlees en botten te bestellen, succes!

Ingrediënten


Dit heb je nodig:

Bereiding


En zo maak je het:
Door Kirsten op 30-06-2022