Asperges op klassieke wijze
Bereiding
1 Kook de eieren gaar in ca. 8 minuten.
2 Schil de asperges goed en snijd 2 cm van het uiteinde af.
3 Breng een pan water met een scheut melk en snufje zout aan de kook. Kook de asperges 7 minuten en laat 10 minuten nagaren in het vocht. De melk zorgt er voor dat de kleur blank blijft van de asperges.
4 Kook ondertussen ook de krieltjes gaar in ca. 10 minuten in een pan met een snufje zout tot ze gaar zijn.
5 Pel de eieren en snijd fijn.
6 Smelt de boter in een pan.
Leg de asperges op een bord.
Verdeel hier de krieltjes naast. Leg de plakken ham op de asperges en verdeel de stukjes ei er over. Giet de gesmolten boter er over en maak het gerecht af met een snufje peper en zout en fijngehakte bieslook.
Tip: dit recept is ook lekker met Hollandaisesaus i.p.v. botersaus
Kooktips
Wat kun je doen met aspergeschillen?
Gooi de aspergeschillen niet weg, want je kunt hier nog een heerlijke soep van maken. Kook de aspergeschillen en kontjes een half uurtje, giet af en vang het kookwater op. Pureer de aspergeschillen en duw het door een zeef. Zet een andere pan op het vuur met 40 gram boter. Laat het smelten en voeg vervolgens 40 gram bloem toe. Blijf roeren totdat het een roux wordt. Voeg de gepureerde aspergeschillen toe. Vervolgens schenk je beetje bij beetje het kookvocht erbij totdat de soep voor jou de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met zout en peper en eventueel wat nootmuskaat. Lekker met stukjes asperge, gerookte zalm of een scheutje room.
Wist u dit?
Geschilde asperges bewaar je maximaal 1 dag in de koelkast in een vochtige doek
Ongeschilde asperges bewaar je in een vochtige theedoek in de koelkast of als je de ruimte hebt in een laagje water