SELECT id from recepten where naam = 'Eisbein zelf maken' Eisbein zelf maken || SEKK Recepten
Eisbein zelf maken
Bereiden in: grote pan
Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 180 minuten

Ingrediënten (4 pers.)

  • 1 varken bovenbeen ( ongeveer 1 kg.)
  • Takje salie, tijm, oregano en rozemarijn, of Italiaanse kruidenmix
  • 3 stengels bleekselderij
  • Stukje foelie
  • 1 grote ui
  • 1 kleine winterwortel
  • 2 takjes peterselie
  • 1 laurierblaadje
  • 4 kruidnagels
  • 10 peperkorrels
  • 4 jeneverbessen
  • 4 pimentkorrels
  • Zeezout
  • Voor het marineren:
  • 250 ml bier naar smaak
  • 3 el milde olie
  • 3 eetl. honing
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 2 tl zout
  • Materialen: Grote pan, grote schaal, bakblik, bindtouw, kernthermometer, kwastje
Mail mij het boodschappenlijstje

Voedingswaarde

Geef je oordeel


Dit recept is 168x beoordeeld. Gem. beoordeling: 8.6
Recepten > Varken > Eisbein zelf maken

Eisbein zelf maken

Bereiding

1 Maak van de peterselie, laurierblaadje, salie, tijm, oregano en rozemarijn een mooi bosje (= bouquet garni)
2 De korrels en bessen kneuzen
3 Het vlees in de grote pan doen en vullen met water en de zout. Ook alle kruiden toevoegen
4 Het vlees ongeveer 1,5 uur koken en af en toe het schuim dat ontstaat eraf scheppen
5 U kunt alvast de marinade maken, door alle ingrediënten te mengen. Wanneer het vlees gekookt is en wat afgekoeld kunt u het vlees marineren en deze minimaal 4 uur laten intrekken.

TIP: maak het een dag ervoor zodat de marinade alle tijd krijgt om in te trekken.
Nu het vlees klaarmaken in de oven, voor verwarmd op 150 graden.

1 Leg het vlees op de bakplaat. steek een kerntemperatuur meter in het dikste deel van het vlees. Verwarm het vlees tot een kerntemperatuur van 70 graden. Omdat we langzaam garen kan dit wel 3 uur duren. Heeft u kleinere stukken dan zal de 70 graden eerder bereikt worden.
2 Wanneer het vlees de juiste kerntemperatuur heeft bereik, de oven op 220 graden en bovengrill aan, nog eben een lekker korstje laten vormen. Houd dit zelf even in de gaten.

Kooktips

Tip: Laat de bouillon volledig afkoelen. Schep het gestolde vet eraf en zeef de bouillon. De bouillon kun je invriezen voor soep.
Al het benodigde vlees in onze recepten is te vinden in onze vleespakketten. Deze kunt u hieronder bestellen.