Buikspek uit de oven
Bereiding
Begin 24 uur van te voren met het maken van de marinade. Smeer de dikke pasta over het kruislings ingesneden ( 1 cm diep) deel van het vlees. Neem hiervoor de platte kant van het stuk buikspek., kunnen de smaken lekker in het vlees trekken voor een nog lekkerder resultaat.
Dag van bereiding:
1 Het gemarineerde vlees op temperatuur laten komen.
2 Oven op 180 graden voor verwarmen.
3 Plaats het buikspek op het rooster in het midden van de oven. Zet onder het rooster een lekbak, zodat de marinade/vet welke van het buikspek afkomt wordt opgevangen. Door het buikspek op het rooster te plaatsen, krijgt het vlees zowel onder als boven warmte. Het buikspek zal rondom krokant worden.
4 Laat het buikspek ongeveer 60 minuten op 180 graden garen in de oven. De kerntemperatuur van het buikspek moet 78-85 graden worden.
5 Is deze temperatuur bereikt dan mag de oven iets warmer gezet worden, naar 220 graden, laat het buikspek nog 15 minuten krokant worden. Let op: een groter stuk buikspek, zal langer in de oven moeten.
6 Als het buikspek de kerntemperatuur van 78-85 graden heeft bereikt, moet het buikspek nog 10/15 minuten rusten op het aanrecht.
Eet smakelijk
Kooktips
Het buikspek kan 4-5 dagen in de koeling bewaard worden, het is heerlijk op brood.
Serveren
Het buikspek is zowel warm bij een stamppot als koud op een boterham erg lekker.